VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA

"Minden, amit megtanultam és megismertem, lépésről lépésre közelebb vitt Istenhez. Ma már megingathatatlan meggyőződésem, hogy létezik Gondviselő. Csak abban hiszek, amit biztosan tudok. Ez kiküszöböli a hit szükségességét." Carl Gustav Jung

                        fagyongy.jpg

                           Mire jó a fehárfagyöngy?

fehér fagyöngy (Viscum album) a szantálfélék(Santalaceae) családjába tartozó, Magyarországon is jól ismert és egész Európában elterjedt félélősködő, örökzöld növény.  Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, nyárfa, fűzfa és az akácfa. Rövid szerteágazó ágai ismételt álvillás elágazásúak.  Levelei átellenesek, zöldessárgák, bőrneműek. Zöldessárga színű redukált virágai ülők.Termése ragadós álbogyó.

A fagyöngyöt az érelmeszesedés megelőzésére és a hagyományos kezelésekkel együtt a magas vérnyomás leküzdésére használják. Európában több laboratórium állít elő és forgalmaz különböző citosztatikus és immunrendszert serkentő hatású készítményeket. A fagyöngyből gyárilag előállított készítményeket az onkológia  területén is használják.

Hatások: vérnyomáscsökkentő, immunstimuláns, közvetlen daganatellenes hatás

Gyógyászati felhasználás: 
Keringés: A fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletek is bizonyítják. Ajánlják az érelmeszesedés megelőzésére is, ezt a hatást azonban a klinikai eredmények eddig még nem igazolták. Magas vérnyomás esetén a kísérő panaszokat - a fülzúgást, szédülést – gyorsan enyhíti. Szívbetegség kezelésében is alkalmazzák, mert erősíti a szívet, és csökkenti a pulzusszámot. 
Női bajok: Vérkeringés szabályozozó  hatása csökkenti, a menstruációs zavarokat, mindenekelőtt az erős havi vérzést, A változások éveiben fellépő panaszok -szívdobogás, aritmia, kipirosodás, félelemérzet, légszomj esetén is érdemes kipróbálni fagyöngyteát.  
Daganatos betegségek: A fagyöngy daganatellenes alkalmazásának gondolata az antropozófia atyjának, Rudolf Steinernek köszönhető. Immunbiológiai vonatkozásban a fehér fagyöngy a legalaposabban vizsgált növények egyike
A vadon termő fagyöngyöt ritkán használják az immunrendszerre ható gyógyszerek készítésére. A klinikai vizsgálatok nagy része ismert eredetű, egy bizonyos fafajon fejlődött növény, egységes kiindulási anyag használatával folynak.
A rákellenes hatás a lektineknek és a viszkotoxinoknak és a tulajdonítható.
A lektinek immunmoduláló hatásúak, a nyiroksejtek (immunsejtek) egyes típusainak felületéhez kötődik és osztódásukat váltja ki. Hatására a vérben megnő egyes falósejtek (a neutrophil phagociták) száma, a védekező működést szabályozó  T helper  és a daganatsejteket pusztító  természetes ölősejtek (natural killer, NK sejtek) száma, fokozódik a T és a B limfociták aktivitása is. A viszkotoxinoknak közvetlen daganatellenes hatásuk van: gátolják a rákos sejtek szaporodását. 
A klinikai tapasztalatok igazolták, hogy a  fagyöngykészítmények csökkentik a fájdalmat, mivel növelik a vérszérumban a béta-endorfin szintet. 
 Számottevő Immunstimuláns és rákellenes aktivitása csak injekciós készítmények formájában van, mivel értékes hatóanyagait a gyomorsav tönkreteszi.  

Teakészítés: a fagyöngyöt kizárólag hidegen készítjük. Egy púpozott teáskanál fagyöngyt  adunk 1/4 liter vízhez és éjszakára állni hagyjuk. Másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 58
Tegnapi: 39
Heti: 265
Havi: 1 142
Össz.: 977 329

Látogatottság növelés
Oldal: Gyógynövények:Fehér fagyöngy a vérnyomásra
VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA - © 2008 - 2024 - spiritizmus.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »