VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA

"Minden, amit megtanultam és megismertem, lépésről lépésre közelebb vitt Istenhez. Ma már megingathatatlan meggyőződésem, hogy létezik Gondviselő. Csak abban hiszek, amit biztosan tudok. Ez kiküszöböli a hit szükségességét." Carl Gustav Jung

    MITHRÁSZ NAPISTEN              

Az óperzsa feliratok szerint, a Perzsia területén élő, magukat árjáknak nevező népek legfőbb istene Áhura-Mazdá volt, aki a „legnagyobb az istenek között”. Ő teremtette az eget és a földet, és az embert. Áhura-Mazdá jelentése, a bölcsesség ura. Nem ő az egyetlen isten, de ő a legfőbb. A perzsa mágusok, a hét méd törzs egyikét alkották. A királyok kizárólagos jogot adtak a mágusoknak. Ők végezték a szertartásokat, jósok, álomfejtők voltak. Az asszír birodalom bukása után, a méd birodalom a Közel-Kelet legnagyobb ura lett. A politikai változásokkal együtt járt az új vallási tanítás, ami Zaratustra nevéhez kötődik. A Zaratustrának tulajdonított tanításokat, himnuszokat, ezer évvel később gyűjtötték össze. Ez a tudás könyve, az Aveszta. Legrégebbi elemei a gáthák, azaz himnuszok. Zaratustra elmélete a jó és rossz szellemek, Áhurák és Daivák ellentétének elképzeléséből indult ki. Áhura-Mazdá a fényben ragyogó égbolt istene. Áhura-Mazdánk két iker fia van. Az egyik a szent szellem Szpenta-Majniu, a másik pedig  Ahra- Majniu ( Ahrimán), aki mindenben apja ellentéte.

 

 

 

Áhura-Mazdá teremtett mindent ami világos, tiszta, ragyogó, értelmes. Ahrimán pedig azt ami tisztátalan, gonosz, bűnös, káros.A templomokban az Áhura-Mazdát jelképező öröktűz égett.Az emberek úgy gondolták, hogy a jó és rossz küzdelme tölti be az ember történetét. Ez egy tizenkétezer éves folyamat. Az első háromezer évben Áhura-Mazdá uralkodott. Ez volt a boldogság kora. Ezután következett Ahrimán, aztán pedig Zaratustra uralkodott. A legendák szerint a tizenkétezredik évben megszületik Zaratustra ereje által, egy szűz leánytól Szaósjant a végső idők megváltója. Ő Mithra ( napisten) segítségével, végképp legyőzi a sötétséget.A régi istenalakok közül főként Mithra él. Mithrát a mitológia szerint Áhura-Mazdá teremtette. Ő segít a gonosz legyőzésében és a megváltásban. Mithra volt a felkelő nap istene. Ő az igazság harcosa. Ő a hit, a legyőzhetetlen isten. Az 1.százdban a rómaiak is átveszik, és Mithras néven a legfőbb istenük lesz.

A mithraizmus beavatása 7 fokozatból állt. Az első a  Merkúr ( holló) tanítása, a második a Vénusz ( férfi-menyasszony), harmadik a Mars ( katona), negyedik a Jupiter ( oroszlán), ötödik a Hold ( perzsa), hatodik a Nap ( napút-futó), és hetedik a Szaturnusz ( atya) volt. Beavatása, tanítása teljesen titkos volt. A beavatottak minden fokozatnál szent esküt tettek. 

Mithras gyakori ábrázolás amint szalad nap kocsija után. Másik népszerű ábrázolása a perzsa díszruhába öltözött, csúcsos süveget viselő ifjú   amint egy bikát nyom térdével a földre és tőrét a nyakába döfi.A manicheizmus szerint a Sötétség hercege démonaival előrontott az őskáoszból, hogy megtámadja és elpusztítsa a Fényt. Olyan heves volt ez a roham, hogy áttört a védelmen és elfoglalta a Fényt. A Fény atyja a birodalom érdekében megidézte az „Első Embert”,és felfegyverezte. Az erők összecsaptak, de a Sátán diadalmaskodott. Ezután a Fény Atyja megteremtette az „Élő Lelket”, akit Mithrával azonosítanak. A manicheusok úgy tartották, hogy az Ószövetség Istene Jehova,  a gonosz isten. A kánaáni vallásban Él a teremtő isten aki a kánaáni mítoszok legfőbb istene. Fia Baál a vihar és a zivatar isten. A déli pusztában pedig egy Élhez hasonló harci szellemmel rendelkező isten Jahve tisztelete élt. Minél jobban összeolvadtak a csoportok, annál gyakrabban eset szó „Atyánk NN. Istenéről”, akit Éllel azonosítottak. Él lett a nemzetség istene és az új törzsszövetség neve Izrael. Ehhez a csoporthoz csatlakozott az exodus-csoport, aki magával hozta istenének Jahvénak tiszteletét. Ezt a Jahve istent Éllel azonosították. Él istent a kánaánita szövegekben mint „bika” tisztelik, ezért a kivonulás istenének, Jahvénak a honfoglalás után, a bika alakban történt tisztelete régi kultikus szokásokra vezethető vissza.  Mithra ábrázolás, melyen legyőzi a bikát, valószínű, hogy Jahve legyőzését jelentette.

Kultusza leginkább a Római Birodalom európai területein terjedt el.A Mithras vallás a kereszténység komoly ellenfele volt, és ez is vetett véget neki. Julianus császár még megpróbálta visszaállítani, nem sok sikerrel. A feliratos emlékek azt mutatják, hogy Mithras vallása világvallás volt, és még egy ideig fent tudott maradni.  Később  aztán manicheizmusként látott napvilágot. Aminek szintén a kereszténység vetett véget. Sokan úgy gondolják, hogy a katharok és bogumilok által terjesztett vallások is a mithraizmusból fejlődtek ki, de ők is az egyház áldozatai lettek. 

Legnagyobb ünnepe a december 25-e, a téli napforduló.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 39
Heti: 233
Havi: 1 110
Össz.: 977 297

Látogatottság növelés
Oldal: NAPKULTUSZ
VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA - © 2008 - 2024 - spiritizmus.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »