VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA

"Minden, amit megtanultam és megismertem, lépésről lépésre közelebb vitt Istenhez. Ma már megingathatatlan meggyőződésem, hogy létezik Gondviselő. Csak abban hiszek, amit biztosan tudok. Ez kiküszöböli a hit szükségességét." Carl Gustav Jung

                    

              anubisz_20.jpg

 

 

                     „Amikor a halál hírnöke eljön

                      hogy elvigyen téged, te állj készen

                     az útra. Ó, jaj! Amikor szörnyű

                     valójában előtted terem,

                     cserbenhagynak a szavak…”

                            F  elírat II Ramszesz korából

 

Az ókori egyiptomiak hite szerint az elhunyt lelkének a halál után útra kell indulnia a Duat kísérteties birodalmába. A Duat egyszerre jelenti a csillagok között található, ragyogó másvilágot és a sötét, démonok és szörnyek által benépesített alvilágot, amelyen szűk, csapdákkal teli ösvény húzódik keresztül. Ezen az utazáson a halál sakálfejű istene, Anubisz játssza a lélek kísérőjének szerepét.

Anubisz, Ozirisz családjához tartozott. Ábrázolása sakálfejű ember, vagy fekvő sakál. Az egyiptomi istenvilág sokszor szereplő tagjai közé sorolható. Ő kifejezetten alvilági isten. Nevének jelentése „aki a hegyén van”. Az Ozirisz kultusz elterjedése előtt, Ámon Ré mellett, Anubisz volt az alvilág másik legfontosabb istene. Később aztán Thot istennel az ítéletkor jelenik meg, a római időkben pedig már Ő az alvilág kapujának őre. Ő a balzsamozás istene. Gyakran látunk olyan ábrázolást, amikor a múmia fölé hajol. Az Ő feladta volt a szájmegnyítás rítusa is.

Anubisz volt aki irányította Oziriszt az alvilágban tett utazása során. Az Ókorban az egyiptomi papok úgy utaltak rá, mint a” titok és a szent írások őrére”.

 1922. november 26-án a brit régész, Howard Carter belépett Tutanhamon sírjába. A sír kincsei egy aranyszentély mögötti kamrában voltak. A kamrának nem volt ajtaja, bejáratát Anubisz halálisten sakál szobra őrizte. Kutyaszerűen kuporgott, fülei fölfelé álltak, mancsait előrenyújtotta, egy 1,2 méter hosszú és 60 centi széles faláda tetején. Szobrát fából faragták, melyet fekete gyantával beborítottak. Ezt arannyal, alabástrommal, obszidiánnal és ezüsttel díszítettek. Az aranyozott láda barázdált éle alatt az alábbi felirat volt látható: „ Ő aki a titkok fölött áll, a titkok őrzője”.

Sokan úgy gondolják, hogy a régi mítoszkészítők, szándékosan alkalmazták a farkas, sakál, kutya alkokat, hogy ezzel segítsék a beavatottakat a labirintusban, melynek végén egy elveszett tudás vár rájuk. Úgy gondolják ebbe tartozott az Ozirisz mítosz, misztériumjáték is.

Anubisz tehát, a titkok őrzője, a sírkamra istene, a halottak útjának sakálfejű megnyitója, Ozirisz útitársa és útbaigazítója.

Anubisz, mint védő és irányító szellem, megosztotta feladatait egy másik istennel, akinek szimbóluma szintén a sakál volt és akit Upuautnak neveztek. Nevének jelentése az „ utak megnyitója”. Mindkét isten időtlen idők óta Abüdosz városához kapcsolódik, melynek eredeti istene Khenti-Amentiu, akit szintén egy kutya képviselt, feketeoszlopon fekve.

Anubisz alvilági szerepe nagyon fontos, hisz ő az, aki a halottakat Ozirisz elé vezeti. Ekkor a halottak egy hatalmas mérleg előtt találják magukat, amely mellett Anubisz a lélek vezetője, és a sólyomfejű isten Hórusz áll, aki Ozirisz fia. A mérleg egyik serpenyőjében kis urnához hasonló tárgyat látunk, ez a halott szívét jelképezi. Az egyiptomiak úgy gondolták,” itt lakik az értelem, az ember gondolatainak és cselekedeteinek irányítója”. A másik serpenyőben Maat tollát látjuk, ami itt az igazságot jelenití meg.

A szív és az igazság találkozása. Ez a jelenet lényege. A találkozáskor ítélet születik, amely az igaz, tiszta lélek számára az örök életet hozza el. Aki elbukott a vizsgán azt a végleges megsemmisülésbe taszítja. Hórusz és Anubisz ellenőrzik a mérleget, és elvégzik a mérést. A mérleg mellett Thot isten látható. Jobb oldalon, pedig a lélek feltámadásának legfőbb istene, Ozirisz látható, aki múmia alakjában ül trónján.

Tehát ha a mérleg serpenyője, a szív és a toll egyensúlyban áll, ekkor a lélek bebocsáttatást nyert Ozirisz halhatatlan birodalmába. Hórusz ekkor megerősíti az eredményt, Anubisz kihirdeti az eredményt, Thot pedig feljegyzi.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 62
Tegnapi: 39
Heti: 269
Havi: 1 146
Össz.: 977 333

Látogatottság növelés
Oldal: ANUBISZ A HOLTAK BÍRÁJA
VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA - © 2008 - 2024 - spiritizmus.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »