VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA

"Minden, amit megtanultam és megismertem, lépésről lépésre közelebb vitt Istenhez. Ma már megingathatatlan meggyőződésem, hogy létezik Gondviselő. Csak abban hiszek, amit biztosan tudok. Ez kiküszöböli a hit szükségességét." Carl Gustav Jung

         Az arkangyalokról kicsit másképp

                        uroborosz.jpg

 

 Sok mindent hallhatunk és olvashatunk az arkangyalokról, és mindenki teljes mértékben a Bibliához köti őket, de az igazság az, hogy az Újszövetségben csak alig, elvétve találkozunk velük. Érdekesebb viszont, hogy kevesen foglalkoznak a ténnyel, hogy  jóval a Biblia megjelenése előtt léteztek a gnosztikus iratok, ahol már találkozunk az arkangyalokkal Igaz itt nem annyira pozitív szerepben tetszelegnek mint napjainkban, és mint az Ószövetségben, de hát ezzel nagyon kevesen foglalkoznak. Lényeg, hogy az angyaltanfolyamon mit mondott nekik Xy. Arra csak nagyon kevesen veszik a fáradtságot, hogy igazán régi forrásokat tanulmányozzanak.

Ezért szeretnék most itt a gnosztikus írásokból kicsit idézni, talán valaki fontolóra veszi, és mielőtt  az angyalképző tanfolyam második részére befizetne, picit tájékozódik a régi írásokból is.

Szophia( Bölcsesség) neve ellenére, a fénybirodalom legtökéletlenebb tagja.  Szophia párjának, a hímnemű szellemnek- akiről nem derül  ki pontosan, hogy a szellemvilág mely tagjával azonos- beleegyezése nélkül léttel ruházta fel saját gondolatát. Az alkotás tökéletlenre sikerült, Szophia szülötte természetében erősen elütött az éteri felső régió lakóitól.

„ Külsejében más formájú volt, kígyó és oroszlánarcú, szemei tűzben égtek. Szophia eltaszította magától, kitaszította azokról a helyekről,hogy egyik halhatatlan se lássa, mivel tudatlanságból szülte Őt. Egy fényfelhőt társított vele, a felhő közepébe egy trónust helyezett, hogy senki se lássa őt. És nevet adott neki : JALDABAÓTH, ő lett az első Arkhón.

A Jaldabaóth név arámi eredetű és egyesek a „Káosz Fiának” fordítják. Görög szövegekben gyakran Démiurgosz nevet viseli.

 

„Fent a végtelen Aiónokban lakozik az Elpusztíthatatlanság. A bölcsesség, akit Pisztisznek is neveznek, egymagába akart alkotni valamit, társ nélkül. Művéből  az égi képek (csillagképek) lettek. A felső világ lakói és az alsó Aiónok között függöny van. A függöny alatt árnyék keletkezett, és ez az árnyék anyaggá alakult.”

 

E szavakkal jellemzi Az Arkhónok létformája című irat a két világ határát, azt a zónát, amelytől kezdve az anyag az uralkodó tényező. Bár János apokrüphonja szerint JALDABAÓTH trónusa fényfelhőben állt, az uralma alatt álló világ, egészében mégis a sötétség birodalma, ahová  a felsőbb régiókból csak a fényrészecskék jutnak, amelyeket a sötétség hatalmai fogságban tartanak.

Az alsóbb világ létrejötte, amelyet börtönnek éreztek, egyike a gnosztikusokat leginkább érdeklő kérdéseknek: a teremtés lefelé haladó folyamatának nagy válságát látták a sötétség és az anyag megszületésében. A mindenség két régiója, a fény birodalma és az anyagi világ össze nem egyeztethető, át nem hidalható ellentétét jelképezi a függöny, mely takarja a földiek elől  a felsőbb lépcsőket, akadályozza, hogy megismerjék a tiszta fényt.

János Apokrüphonjának különböző változatai, hasonlóan sok egyéb irathoz, a teremtésnek ebben a második szakaszában Jaldabaóthnak tulajdonították a főszerepet. Szophia e tökéletlen teremtménye, akinek hosszú ideig nincs tudomása a felsőbb világról, hatalmas alkotóerő hordozója, aki szellemi lények seregével veszi körül magát.

LÉTREHOZZA AZ UGYNEVEZETT „HATALMAKAT” AKIK MÁS SZÖVEGEKBEN ARKHÓNOK NÉVEN SZEREPELNEK.”

Maga Jaldabaóth az első Arkhón. Az Arkhón szó a gnózisban ,  a földi világ felett uralkodó félelmetes szellemeket jelentette, akiket egyes tanítók a bolygókkal azonosítottak. A hét bolygó hét királyként szerepel. Hatnak közöttük állat feje van.

 

A Pisztisz Szophia szerint az Arkhónok a kígyóban vannak, az ophita diagrammon szerint viszont az alatta elhelyezkedő zónában van a lakhelyük. Ezeket a bolygóövezeteket egyébként alul is olyan terület határolja, melyen egy szörny uralkodik.

Ez Behemot övezete, mely a Föld és a Hold közötti űrt foglalja magába.

A legfelső bolygózóna (Szaturnusz) egy oroszlán alakú Arkhón birodalma, kinek neve  Mikáel ( azaz Mihály).

Lefelé a következő uralkodó egy bika alakú Arkhón , akinek neve Szuriél ( Jupiter).

A harmadik neve Raphaél, sárkány formájú ( Mars)

A negyedik a sas Gábriél ( Nap)

Az ötödik medve külsejű, neve Thauthabaoth (Merkur)

 A hatodik Erathaot, kutya alakú ( Vénusz)

A legalsó pedig Onoél, (Hold)

A kígyó feletti nyolcadik zónában van a Paradicsom, és nyilván itt képzelték el az állatövet is. Ezután egy kék kör a homályra utalt, a felette lévő sárga kör, pedig a fény határa. A felső világ két zónából áll, az alsó a Fiú, az alatta lévő az Atya lakhelye. Ezt a két zónát metszi egy kisebb kör a szeretet. (Órigenész: Contra celsum VI. 24-38)

 

Kákosy László: Fény és káosz

A kopt gnósztikus kódexek

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 108
Tegnapi: 45
Heti: 377
Havi: 1 585
Össz.: 969 711

Látogatottság növelés
Oldal: AZ ARKANGYALOK
VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA - © 2008 - 2024 - spiritizmus.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »