VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA

"Minden, amit megtanultam és megismertem, lépésről lépésre közelebb vitt Istenhez. Ma már megingathatatlan meggyőződésem, hogy létezik Gondviselő. Csak abban hiszek, amit biztosan tudok. Ez kiküszöböli a hit szükségességét." Carl Gustav Jung

 

 

                          seth.jpg

Széth az egyiptomi vallásban Geb és Nut fia, Nephtüsz, Ízisz és Ozirisz testvére. Ő a legproblémásabb egyiptomi isten. Széth a Felső-Nílust szegélyező vörös színű sivatagnak és az itt elő nomád törzseknek az istene. Állatfejű emberként, vagy állat alakban ábrázolták. Az állat mellyel ábrázolták, nem azonosítható. Hosszú fejű, hosszú fülű, és hosszú farkú lény volt. Sokak szerint szamár vagy krokodil formájú. A tudósok szerint nem azonos semmilyen, ma elő állattal sem. Első ábrázolása a korai dinasztikus korból valók.

Széthtről azt tartották, hogy Amon Ra napbárkáján utazik, és ő az, aki legyőzi Apóphisz kígyót, aki a sötétség démona. Aztán féltékenységből megöli testvérét Oziriszt, testét feldarabolja, és szétszórja Egyiptomban. Ízisz istennő megkeresi férje testrészeit, Thot isten segítségével összerakja, majd sólyom képében férje fölé repül, és ebből a nászból születik Hórusz. Ízisz, Széth bosszúja elől gyermekével a Nílus mocsarai között, Buto város vidékén bújkál, és a terület kígyóistenének védelme menti meg életüket.  Aztán Hórusz felnőttként harcba indul Széth ellen, hogy apját megbosszulja. Mindketten Ozirisz királyságát akarják. A csata kimenetele változó. „ A nagy völgyben” vívják. Hórusz sólyom alakjában felemelkedik, megkeresi ellenfelét, víziló képében is megtalálja őt, és ekkor lecsap rá.  A harcban Hórusz súlyos fejsebet kap, Széth pedig elveszíti heréjét. Végül egyiküknek sem sikerül győzni, és az isteni bírósághoz fordulnak. Az istenek Hóruszt tartják a jogos örökösnek, de Széth szerint Hórusz nem lehet jogos örököse Ozirisznek, hiszen annak halála után született. Hórusz bebizonyítja, hogy ő Ozirisz és Ízisz fia, és emlékezteti Széthet az erőszakra melyet elkövetett. Thoth és Su isten Hórusz mellett állnak, és arra kérik az isteneket, hogy az igazság győzze le az erőszakot, Ozirisz hivatalát adják fiának Hórusznak. Az istenek nem tudnak dönteni, ezért Hnum kos istenhez fordulnak. Ő azt mondja, nem dönthetnek ebben a kérdésben, és javasolja küldjenek levelet Neith istennőnek és a héliopoliszi Atumnak. Neith, azt válaszolja, adják Ozirisz királyságát Hórusznak, mert másképp hallatlan igazságtalanságot követnek el. Atumnak a mindenség urának pedig azt üzente adja két lányát Széthnek, Hóruszt pedig helyezze Ozirisz trónjára. Atum isten azonban azt felelte Hórusznak, hogy gyenge még és a hivatal túl nehéz feladat számára. Erre az isteni kilencség rettentő haragra gerjedt.   A 80 évig húzódó per után Hórusz elnyeri az örökségét. Ő örökli Egyiptom királyságát, ő lesz a fáraó élőképe.

Széth pedig az idegenek istenévé válik Egyiptomban. Ő a pusztító vihar és a sivatag istene, a gonoszság megtestesítője.  A római korban pedig már  a fekete mágia követői is az ő  segítségét kérik.

Hamvas Béla szerint, Egyiptomban az ötös szám hieroglifája a szamárfej volt, a szamár pedig Széth állata, és a külső sötétséget jelenti. Az ötösben jelentkezik a világnak az a gonosz és támadó ereje, amellyel Széth megölte Oziriszt, és feldarabolta. Az öt az ellentmondás, az ellentét, a Minden megbontásának és lerontásának száma. A jelenkor az ötödik korszak. Nehéz, halálos, tele gonddal, sötét, szenvedő. Egyiptomi tudás szerint az ötödik korszak ura Széth, és Széth egyik jelentése az ötszög. Ez a feneketlen mélység. Az ötös szám teszi az embert képessé arra, hogy rosszat tegyen. Az ötös a romlás száma. Az ötös hozza a romlást, a gyengeséget, a fájdalmat, a betegségeket, a kínokat. Az öt az embert szétmarcangolja, mint Széth Oziriszt. Az öt olyan alvilágba való leszállást jelent, amelyet nem az élet küszöbét átlépő lélek él át, sem a beavatást átélő tanítvány, hanem amit kísértésszerűen idéz a sötétség démonikus hatalma, és amit természetellenesen és felkészületlenül kell az embernek átélnie.

Az egyiptomiak úgy gondolták, hogy az energiát az égi csillagképekből kapjuk. Úgy gondolták ezek az energiák legyőzik a sötétség erőit. Azokat az erőket melyek a legnehezebb eseményeket idézték elő, Széth vezette, aki a mai Sátán elődje volt. Széth a sötétség ura, aki hátráltatja az embert fejlődésében, aki az embert az állati szenvedélyek közé taszítja, hogy tudatlanságban maradjon.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 48
Tegnapi: 39
Heti: 255
Havi: 1 132
Össz.: 977 319

Látogatottság növelés
Oldal: SZÉTH A SÖTÉTSÉG, ÉS A KÁOSZ ISTENE
VALLÁSOK ÉS EZOTÉRIA - © 2008 - 2024 - spiritizmus.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »